Kennisbank

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maatschappij. In onze kennisbank lichtten we andere duurzame mogelijkheden en innovatieve projecten uit. Neem een kijkje en laat je inspireren.

Alleen door samen te werken aan een duurzamer leven, kunnen we iedere dag de wereld een stukje beter maken

Het bewustzijn van schimmels

Schimmels en het menselijk brein worden steeds meer vergeleken met elkaar. Het blijkt uit verschillende nieuwe experimenten dat schimmels bewuste opererende organismen zijn.  Ze kunnen beslissingen maken, hebben een zelflerend vermogen en een korte termijn-geheugen, schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Psyche.

Strokenteelt

Ivar van Dorst werkt met strokenteelt. Hij zaait verspreid over het land verschillende inheemse kruiden en tussendoor peulvruchten, granen en zaden. Iedere drie meter een ander gewas. Veel beter voor de biodiversiteit en natuurlijker.

Factsheets

De Business Unit Open Teelten van Wageningen University & Research heeft een aantal aantal factsheets op voor het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid. Hierin werken LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en BO Akkerbouw samen. Bekijk meer informatie op de website van LTO.

De Circulaire Podcast

De Circulaire Podcast gaat over de circulaire economie. De gedachte achter de circulaire economie is erg mooi: grondstoffen weer waarderen en hun waarde langer behouden. In aflevering 3 spreekt Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling over voedselverspilling als ketenprobleem, en bekijken ze oplossingen op het niveau van de consument, de supermarkt én de teler.

3D-geprinte gerechten

Eten dat live wordt geprint aan tafel. Het klinkt futuristisch, maar anno 2022 zijn we in deze toekomst beland. Het printen van eten is niet alleen een gimmick, de techniek kan ook worden ingezet om voedselverspilling tegen te gaan. Elzelinde van Doleweerd startte Upprinting Food als afstudeerproject voor haar bachelor studie Industrieel Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

Organic vs. non-organic

….